torsdag 31 december 2009

Experten är död. Länge leve experten!

Nollnoll-talet var decenniet då experten dog. Och återuppstod. I form av miljontals nya - och tidigare tysta - röster.

För när informationsmonopolet löstes upp och kunskapsdemokratiseringen blev ett faktum,ja, då väcktes intressen vi tidigare aldrig ägnat en tanke.

Under nollnoll-talet blev halva Sveriges befolkning vinkännare och hobbyimportörer. Under nollnoll-talet öppnades möjligheten för vem som helst att publicera, nästan, vad som helst. Under nollnoll-talet fanns fler lagerarbetande kaffekonnässörer än kommunanställda. Och under nollnoll-talet blev te, surdeg, konst och mode en självklar del av var mans vardag.

Den kunskap som tidigare vigts åt en exklusiv skara blev tillgänglig för alla. Och därmed förändrades expertens roll. Från allvetande go-to-guy till inspiratör.

Och det är just som inspiratör experten har sin framtid. För med ökad transparens, tillgänglighet och informationsspridning, finns helt enkelt inte plats för enkelriktade budskap.

Men det fina är att intresset för,tja, allt möjligt är större än någonsin.

Håller du med mig? Eller ser du kanske något annat i stjärnorna?
Alldeles oavsett vill jag önska gott nytt år. Och en intressant fortsättning.

2 kommentarer:

  1. Åh ,vad jag ogillar användarvänligheten av detta kommentatorsfält. I vilket fall; vad menar du egentligen med "inspiratör"?

    SvaraRadera
  2. Med inspiratör menar jag precis vad det låter som. Vinexperten har inte längre monopol på vinkunskap - men lika fullt: mycket kunskap. Istället för att säga till andra vad som är rätt och fel, kan alla miljoner nya "vinexperter" se hans val och omdömen - och välja att inspireras eller förkasta. Det har man naturligtvis alltid kunnat. Men eftersom kunskapen finns tillgänglig för alla sker det i mycket större utsträckning. Den gamla experten äger inte längre kunskapen. Även om han har den.

    SvaraRadera